8 Mar 2012

Katılırmısın? Başkaldırışım Var Bugün..

8 Mart .. Kadın Emekçileri Günü bugün..

Birşeyler yazmak istedim kutlamak için.. tüm diğer günler için yazdığım gibi.. herzaman kolayca kelimeleri yanyana dizip, cümleler kurabildiğim gibi..

Yazamadım... hani derler ya.. ben kağıda baktım, kağıt bana baktı.. ben kaleme baktım..kalem bana baktı... yazamadım...  Yaşamım boyu da yazmadım bir kutlama Kadın Emekçiler Günü'nde.. yazmak bir yana konuşamadım bile ..

Napolyon'a sormuşlar.. birisi toprak için... birisi onur için.. birisi intikam için... sen ne için savaşıyorsun?' Napolyon cevap vermiş, 'herkes kendisinde olmayanı elde etmek için savaşır..ben para için savaşıyorum' 

Ben de 'insanlık onurumun savaşındayım halen.. 8 Mart diye bütün gün düzülecek tüm methiyelere rağmen...

 

Eğer ben; bir kadın olarak, bir kız evlat olarak, bir anne olarak, bir kız kardeş olarak, bir kız arkadaş olarak, bir sevgili olarak, bir eş olarak... hepsinden önemlisi bir insan olarak... Emekçi Kadınlar Günü'nde sesim belki duyulur.. diye umut ediyorsam, 2012 yılında... uzayda yeni dünyalar aranan bir devirde...

Cumhuriyet kadını olduğum üzerine her 8 Mart'ta nutuklar atılan ülkemde ise;..
Ben, halen, bir cinsel obje olarak görülüyorsam, yasalarla verilmiş olan özgürlüklerimi kullanmaktan men ediliyorsam, ikinci sınıf vatandaş muamelesiyle karşılaşıyorsam, erkek otoritesini tanımak zorunda olduğuma inanılıyorsa, benim erkeğin

elinin kiri olduğuma inanılıyorsa, evin direği olarak erkek çocuk görülüp de bana tercih ediliyorsa, erkek çocuk doğurmadım diye kapının önüne konuluyorsam, bakirelik sorunum oluyorsa, boşandığım kocam başkalarıyla beraber olabilir - evlenebilirken, benim başka erkeğin gözüne bakmadan çocuklarımı tek başıma büyütmem bekleniyorsa, namus derdine benim kanım akıtılıyorsa, bana tecavüz edenler korunuyor, onların yerine bedeli bana ödettiriliyorsa, dul olduğum için eteğim kirli sayılıyorsa, işyerimde terfi etmek için iki misli çabalamam gerekiyorsa bir yandan tacizlerle boğuşarak, hak ettiğim ücret hep daha düşük oluyorsa, tarladaki benim emeğimin karşılığını kocam cebine koyuyorsa, pişirdiğim yemeği soğutmadan oturup yiyemiyorsam, bir filmde rol almam için yatak odaları teklif ediliyorsa, karşısındaki erkeğe küfür ederken bile hiç tanımadığı beni hedef alıyorsa, kocamdan yediğim dayak helal oluyorsa, kadın başımla gece vakti sokağa çıkmam veya eteğimin boyu tahrik unsuru sayılıyorsa, kızlarıma ancak vücutlarını veya seksapel görüntülerini pazarlayabildiğinde para kazanabilecekleri empoze ediliyorsa, sonra da sen kirlendin ben masum kızla evlenirim deyip hamile haliyle ortada bırakılıyorsa, sonra da kızım kötü ilan ediliyorsa, oğlum kızımın canını almayı görev ediniyorsa, birini mezara birini hapishaneye yolluyorsam, erkeklerin beş dakikalık keyfi için genelevler yoluyla benim etimin ticareti yasal olarak yapılıyor ve beni korumakla görevli devletim bundan vergi diye pay almak adına bana vesika veriyorsa, kadın taciri diye pay vermeyenleri yakalıyor... ise.. ise.. ise..

Ben bugün size derim ki :

Bırakın içi boş laflarla kürsülerde boy göstermeyi, çünkü dinlemeyeceğim sizi.

Önce iddia ettiğiniz kadar insan olun, benim de doğuştan insan olduğumun farkına varın.. eşit olduğumuzu kabullenin ki..

Kutlama adına.. katılayım size bugün... dilinizden düşmeyen söylemlerinize, alkışlar tutayım sizi dinlerken.. sizin yanınıza geleyim kucağımda bahar çiçekleriyle, sizinle beraber söyleyebilecek bir şarkım olsun, bir sözüm olsun.

Ben bugün, yaktığınız ve yakmakta olduğunuz tüm dünya kadınlarının yasındayım... kutlamam yok...

Başkaldırışım var.. .. can buldukları rahimlere eza etmeyi onur sayanlara.. olmadık entrikalarla kadın olmanın, erkeğe kul olmak olduğu inancını yayanlara, insan olmanın onurunu taşımayı öğrenemeyenlere..





20 yorum:

  1. BENİM İSYANIM BAŞ KALDIRIŞIMDA YOK.SUSKUNLUĞUM VAR UNUTMUŞLUĞUM

    YanıtlaSil
  2. Kaldır başını, hatırlat kendini..

    YanıtlaSil
  3. Kadın sorunlarını güzelce özetlediniz. Sıra çözüm önerileri üretmede,daha doğrusu önerileri hayata geçirmekte.
    Analarımızın, kızlarımızın, bacılarımızın, dostlarımızın bütün günlerinin mutlu geçmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  4. bazen öyle olaylar duyuyor, görüyorum ki erkek olduğumdan utanıyorum ve iki kız babası olarak endişeleniyorum...

    YanıtlaSil
  5. Hocam, teşekkürler.. her an eğitim.. eğitim..eğitim.. başka yolu yok.. bizim insanımız gibi anaya,avrata küfür eden yok.. belki de önce küfür edenlere biber vermekle de başlayabiliriz..:)
    o kadar basit olsaydı değil mi?
    en iyi günleri elele yaşayalım..

    YanıtlaSil
  6. Fragile@ sen niye utanıyorsun ki? zaten bir avuç insan gibi erkek var.. tam tersine gururlan onlardan olmadığına.. 2 kız babası olarak endişelenmekte o kadar haklısın ki..hele de o gençlik masumiyetleri ile gönlünün kaydığını her şekilde tercih edeceğini bilerek... benim de kızım var..anlarım halinden..

    YanıtlaSil
  7. insanlar yürekten duyarlılaşmadıkça bence de istedikleri şeyi söylesinler, hiç faydası olmayacak :(((

    YanıtlaSil
  8. Adsız8/3/12

    Az önce okuduğum ve çok hoşuma giden anlamlı bir söz der ki:

    "İnsan ırkı iki kanatlı bir kuştur:Bir kanadı kadınlar, diğeri erkekler.Ve her iki kanat da eşit düzeyde gelişmedikçe, insan ırkı uçamayacaktır."
    (Ünlü Mısırlı düşünür ve Diplomat B.Boutros Ghali.)

    Gün falan kutlamıyorum ben ya!

    YanıtlaSil
  9. çok beğendim bu sözü.. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. canım harika bir yazı olmuş,ülkemdeki kadına yaşatılan dayatılan muameleyi çok güzel bir yazı ile anlatmışsın ,diline klavyene sağlık.
    Bu arada Narı Can paylaştığı söze de katılmamak elde değil,malesef ülkemizde hatta bir çok ülkede durum budur.

    Yinde kadınlar Günümüz Kutlu Olsunnnn

    YanıtlaSil
  11. teşekkürler umut dolu geleceklere..

    YanıtlaSil
  12. Ben de şöyle bir ek yapayım bu anlamlı yazına:
    Kadın, doğum denen mucizevi kutsal anda ve dünyaya getirdiği canda Tanrı'nın tezahürü gibidir.
    -Zeugma-

    YanıtlaSil
  13. çok güzel bir katkı.. haberin olsun bu katkını ben ilerki günlerde kullanabilirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin nedenlerle aynı şekilde kutluyor veya kutlamıyorum. Ama bugün ben başka türlü kutladım biliyorsun:)
      Teşekkürler

      Sil
    2. bilmem mi.. gerçek kutlama seninki.. ben bile buradan 'yuppiii' çektim.. Allah bir daha yaşatmasın..

      Sil
    3. Kullanabilirsin tabii.
      Son postumda verdiğim linkte yazımın tamamı var, görmek istersen..
      (8 Mart ve Kadın Olmak)

      Sil
    4. okudum bile.. nasıl kaçırmışım linkini.. bu bir zamandır gözlerimde bir problem var ve uçuşan köpüklerle uğraşmaktan detayları kaçırı oldum... çok güzel bir yazı ve böyle bir gün için en güzellerden bence..herkes okumalı diye düşünüyorum..

      Sil
  14. Harika bir yazi olmus.Tam bugüne layik. Baska eklenecek cok az sey kalmis.Keske begendim butonundan baska cock cok begendim butonu da olsaymis. Hoscakalin

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...