6 Nis 2012

MiM 5N1K

Yeni bir blog arkadaşı tanıdım. Zarif, duygusal, duyarlı...Hemingway ve Zola'yı sevmesi bile yeterdi bana, ama fazlası vardı... daha çok şey yazabilirim hakkında ama yapmayacağım kısaca söyleyeceğim ; insan gibi insan... Doğal ve keyifli bir Yaşam için adlı blog'un yazarı Shirin Serkan'dan bahsediyorum.. Tanıyanlar bilir, tanımayanlara tavsiyemdir tanımaları..

Kendisi beni 22 Mart 2012 de Mimlemiş. İlk Mim yapışı olduğunu ve çok heyecanlı olduğunu yazmış. Ne yazık ki benim biraz geç haberim oldu. Bağışlasın beni Shirin Serkan.  Ama haberim olur olmaz üzerinde düşünmeye başladım. 

Genelde çabuk yazarım her konuda, ama bu kez üzerinde düşünmek istedim.. O yüzden sorabilirsiniz niye düşünme gereği duyduğumu. Hoş sormasanız da söyleyeceğim.

Mim konusu 5N1K.. Ne?, Nerede?, Nasıl? Ne zaman, Neden?, Kim? sorularını aklımıza gelen ilk cevaba göre cevaplıyormuşuz.


Durum böyle olunca benim ilk aklıma geleni diğer blog arkadaşlarımın yazdıklarıyla karşılaştırdım ve 'asla yazma' dedim kendime, çünkü onların çok güzel hayalleri vardı ve benimki bu güzelliklere yakışmıyordu, intikam kokuyordu.. öfke kusuyordu..



Ama Shirin Serkan'ın ilk MiM'iydi.. heyecanlıydı, üstelik sevmiştim bu yeni blog arkadaşımı..
Çaresiz, döndüm hayallerime dedim.. bana şöyle doğru dürüst birşeyler verin Shirin Serkan hatırına... benim binbir tane hayal birbiriyle itişmeye başladı ilk olmak için, çıkış kapısı dar olunca sıkışıp birbirlerine engel oldular.. bekle bekle gelen yok.. en sonunda ben gidip ilk elime gelen 5N1K.'yı kaptım getirdim... Artık hepimizin bahtına ne çıkarsa diye..


Ve işte şimdi sizinle paylaşırken ben de öğreniyorum hangisini kapmışım...


Ne ? : Cep telefonundan daha çok kitap satılan, okuma düzeyi Yeni Zelanda denilen ülkeyi geçmiş, çevresinde olup bitenlerin farkında olan , farklılıkların zenginliğinden keyif alan bir ulus..

Nerede ?: Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'in çevrelediği iki ayrı kıta'ya ait iki güzel yarımadanın birbirlerine kollarını uzatırken Karadeniz ve Ege Denizi'nin çocuğu Marmara'yı da kucakladıkları, medeniyetlere beşiklik etmiş, şehit kanlarıyla sulanmış topraklar üzerinde..

Nasıl ?: Eğitim ve öğretim kurumları ile siyasilerin ilişkilerini keserek, araştırmaya dayalı eğitim sistemine ağırlık vererek,, özel dershaneleri kapatarak, ülkenin her yanında eğitim ve öğretim eşitliği sağlayarak, Damla gibi gençlerimizi öldüren veya canlarından bıktıran sınavları ve ezberciliği, sansürleri kaldırarak, kütüphaneleri çoğaltarak ve en önemlisi ders kitabı dışında kitap okumanın zararlı değil yararlı olduğunu insanlara anlatarak.. haftada en az 1 kitap okuyup bitirmeyen bir insanın, parası olmayan insan kadar, kendini eksik hissetmesini sağlayarak..


Ne zaman? : Beni diktatörünüz olarak seçtiğinizde (Hani artık yarı başkanlık /başkanlık adı altında sisteme sokuluyor ya.. ben süslü kelimeler yerine gerçek adını yazıyorum. çünkü bana göre, özde ve sözde demokrat bir başkanlık sistemi ancak okuyan ve okuduğunu anlayan oranı yükseldikçe işleme olasılığı artabilecek bir sistemdir- o güne kadar aslında diktatörlüktür başka çaresi de yoktur o koltukta oturanların)


Neden ? : Ben kitap yazmaya başladığımda kitaplarım kısa sürede satılsın zengin olayım diye (ben başta diktatör olacağım da benim kitaplarımı almayacaklar... hahh..hadi göreyim bakalım..)

 


Kim ? :  bana oy verenleri organize edecek olan lider durumundaki blog yazarı arkadaşlarımla beraber elbette..  Aramızda kalması kaydı ile bir ip ucu daha vereyim; Weblog üyesi olmaları tercih sebebidir..




İşte bu kadar...
Ben isim isim MiM' lemeyeceğim ama bu konuda yazmak isteyen herkes  yazsın derim...





17 yorum:

  1. Adsız6/4/12

    Ne desem bilemedim?
    Çok güzel olmuş ve hedefi tam da 12 den vurmuşsun...
    Oynak bir zeminde olduğumuzu anlamıyoruz;anlayanlar da kaybolup gidiyor bir şekilde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir gün... insanlar gördüklerini, okuduklarını, duyduklarını, yaşadıklarını analiz ederek aynı sepette paçal edebildiklerinde.. her ley daha güzel olacak... diktatörlükler yaşayamayacak..

      Sil
  2. Hayalin bir bütünlük içinde. Ve bütünlüğü kapsıyor. (:

    YanıtlaSil
  3. çok mutlu oldum.duygulandım. şaşırdım. çok naziksiniz. bu kadar övgüyü hakediyormuyum bilmiyorum ama çok teşekkür ederim.. gerçekten burası güzel farklı bir dünya..burada sizin gibi güzel insanlar var. sadece bu yanıtlarınızla bile, ne kadar yüce gönüllü, kendi keyiflerinden daha çok, dünyayı daha yaşanılası, daha güzel bir yer yapma çabası içerisinde olan bir insanı görüyorsunuz. bence bu övgülerin fazlasını siz hakediyorsunuz..sizin öfkeniz, düzeysizliğe,karanlığa,vahşete...sizin gibi güzel bir insanı tanıdığım için bende çok memnun oldum...
    selamlar.. saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seni mutlu etmeyi becerebildiysem sevinirim çünkü gerçekten mutlu olmanı istedim. il mim ilk direk diyalog ve ben yazık ki geç farkettim. sanki sayfanla ilgilenmemişim gibi oldu oysa okuyordum sadece aklıma gelip altındaki listeye bakmadım. sonra bir can sıkıntısında sayfalrında atladığım bir yer var mı diye sayfalarını karıştırırırken dikkatimi çekti. çok üzüldüm. çünkü oraya yazdığın isimlerin cevaplayacağına inanarak yazdığını biliyorum. hepimiz aynı evrelerden geçtik.

      bunun yanı sıra da o kadar çok aynı yazarı seviyoruz ki.. seni yakın hissettim..

      benim için söylediklerinle beni mutlu ettin.. ama o kadar da şımartma gerçek sanabilirim.. bireysel keyifler elbette çok önemli ve asla gözardı edilmemeli ama toplumsal keyif olmadan bireysel keyifler hep yarım kalmaya mahküm diye düşünüyorum.

      sevgiyle kal..

      Sil
    2. yanlış anlama olmasın.. övgüyü kesinlikle hak ediyorsun... hani mutlu etmek istedim deyince sırf o yüzden övmüşüm anlamı çıkmasın..

      Sil
  4. yazsana hadi kitap, alalım biz de, bir an önce zengin ol , hadi hadiii :)
    ne güzel değil mi buralarda insan gibi insan diyebileceğimiz birilerine rastlaşmak..diyorum ya, hayat asıl, tesadüfleri seven.. sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi yazayım.. hadi zengin olalım..... ne güzel olurdu değil mi insanların yazdıkları kitaplarla zengin olabilecekleri bir ülkemiz olsaydı?..

      haklısın, buranın en güzel tarafı güzel insanlarla, insan olan insanlarla tanışmak.. nasıl büyük bir keyif veriyor..

      teadüfler hep böyle güzel insanları çıkartsa karşımıza...

      senin gibi güzellikler daha fazla yazsalar...

      sevgiyle kal..

      Sil
  5. Kıskandım resmen ya :))Nil doğru söylüyor yaz derim :) yaz ki miras kalsın topluma, özellikle öykü tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak şimdi.. seni karavanla gezdiriyoruz o bir şey demiyor da, ik güzel laf ettik diye kıskandın mı arkadaşını yani... sen abisin ama..!!!?

      şöyle bir büyeyim çocuklar için öyküler yazayım özellikle yakın geçmişi anlatan sonra da bunları bilgisayar .. yok yok süper akıllı telefonlar için oyun haline getirteyim... sonra da senin Teo'ya bildireyim....

      iyi olur di mi? hem daha çok para kazanırım.. kitap yazacam ben finanse edecem sonra da banka peşime düşecek aldığım krediyi ödeyemedim diye...

      ama ülkeye diktatör olursam kitap alma mecburiyeti olacak.. o zaman kitap yazmak keyifli olur..

      ne dersin hocam?

      Sil
  6. kıtap satısları cep tlfnları gececek mı buna gulerım ıste,nerdeee bızde o kadar akıl mıllet hava atma pesınde kostukca zor,ama elımızden geldığı kadar kıtap okuyoruz okunmasını ıstıyoruz keske oyle olsa keske cok guzel yazmıssın canım elıne ve yureğıne sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ben de gülüyorum işte.. o yüzden tek bir yolu var daha çok kitap satmanın... ben diktatör olacam mecbur kalacaklar kitap almaya....

      Sil
  7. yinee sana yakışan harika satırlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esas harika olan sensin.. seni yeniden bahar havasında görmek beni çok mutlu ediyor.. hep böyle ol e mi?

      Sil
    2. umarım öyle olurum:* seviyorum seni^^

      Sil
    3. ben de seni seviyorum böceğim benim

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...