1 Nis 2012

bir 1 Nisan'da 525 televizyon kanalı ne yapmış?...


İlk 1 Nisan şakaları, Fransa'da yapılmaya başlanmış. Sebep?

1564 yılında takvimler değiştirilmiş ve eski yılbaşı olan 1 Nisan yerine 1 Ocak yılbaşı olmuş. Ama ahali 1 Nisan'da yeni yıl kutlamaya alışmışmış. Bu yüzden nereden çıktı şu 1 Ocak diyerek, 1 Nisan'da yine kutlamalara şakacıklar yaparak devam etmişler. Adına da Poisson D'avri (Nisan Balığı) demişler..

Sonra da, her nasıl bir beceri ile yaydılar ise, diğer ülkelerde de kutlanır olmuş.. bizde bile .. hani kendi bayramlarını, kutlamalarını yavaş yavaş yok eden bizde bile...

Bazen gururma dokunuyor,

Adamlar uyduruktan bir şeyleri bile dünya geleneği haline getirebilirken biz dünyanın bildiği
geleneklerimizi de, değerlerimizi de sıfırlıyoruz.. Onlar mı akıllı, biz mi aptalız? Yoksa başka bir şeyler daha mı var çözemedim henüz .

Şimdi size bir 1 Nisan'da 525 televizyon kanalı ne yapmış onu anlatacağım...




Münir Nurettin Selçuk 1 Nisan 1969 yılında Amerika'da bir konser veriyor. Bu konseri 525 televizyon kanalı naklen yayınlıyor.

Merak ettim 1 Nisan şakası mı yapmak için yayınlamışlar acaba diye...
çünkü;

1) Münir Nurettin Selçuk, Türkçe şarkı söylerdi, akrobatlar gibi dans etmeyi bırakın neredeyse olduğu yerden kıpırdamazdı, öyle müthiş yakışıklı falan da değildi, arkasında bir ordu reklamını yapan adamları da yoktu... sadece sanatını  sunmayı bilirdi..

2) 1969 larda  A.B.D.'nin sadece 700 televizyon kanalı var.  20 Temmuz'da Neil Armstrong  aya ayak basacak diye bekliyorlar. Vietnam savaşı karşıtı söylemler iyice artmış. Yani gündem kalabalık..

3) Müzik  altın çağlarından birini daha yaşıyor tam bu dönemde...  Led Zeppelin, Beatles, Doors, Janis Joplin, Who, Jimi Hendrix, Billy Preston, Joan Baez, Ravi Shankar, Santana,Bob Dylan, The Moody Blues, Alice Cooper, John Lennon, ve adı şu anda aklıma gelmeyen bir sürü  ünlü gurup ve şarkıcılar dolu ortalık.

Ve Münir Nurettin Selçuk bir konser veriyor, 525 televizyon kanalı naklen yayınlıyor.. nerede Amerika Birleşik Devletleri'nde..

Şaka gibi değil mi?

Olabilir mi? 525 televizyon kanalı izleyicilerine 1 Nisan şakası yapmak için Münir Nurettin Selçuk konserini yayınlar mı?

Elbette ki şaka olsun diye değil, doğru dürüst bir sanatçı olduğu için.. doğru dürüst bir müzik dinleyeceklerini bildikleri için..


Cape Town'da bir klüpte yemekteyiz.. İki sanatçı show yapıyorlar.. Bir kaç şarkı sonra kulağıma çok tanıdık bir melodi geldi..Orkestra 'Katibim' şarkısının melodilerine başlamıştı.. Çatalımı bıçağımı bırakıp sahneye döndüm 'Hayırdır, n'oluyoruz, kim söyleyecek acaba ..?' hesabı, bir Türk sanatçı beklemeye başladım ama yine aynı sanatçılar kırık bir aksanla 'Üsküdara gider iken aldı da...' diye başladılar..

Meğer Türkiye'ye tatile geldiklerinden bu şarkımızı duymuş, beğenmiş ve öğrenmişler...ve sürekli söylerlermiş... Anlamını bilmeden... Mustafa Sandal'ın 'Arabası Var' şarkısını ise ben ilk Hollanda'lı bir şarkıcıdan, dinledim, hem de Türkçe.. sonraları yabancı dildeki versiyonlarını da duydum, dinledim.. daha kendisinden dinlememişken..  Ohio, ABD'de..  hele Berkant'ın yorumuyla meşhur olan Samanyolu adlı bir şarkımız vardır.. bilenler bilir.. dünya dinledi..  kendi dillerinde sözler yazdılar..

Google teyze benden daha çoğunu biliyor...

Durum böyleyken...
Türkçe parçaları anlamadıkları için yurt dışındaki yarışmalara İngilizce parçalarla katılmak gerek...veya yurt dışında başarılı olmak için onların yaptığı........ yapmalıyız gibi yorumları neden hep duyar dururuz..?

Ama biz şarkının sözlerini hiç anlamadığımız halde onların şarkılarını biliriz, söyleriz, dans ederiz.. falan filan falan...

Birileri çıkıp da 'müzik evrenseldir, iyi müzik varsa dünya dinler hangi enstrüman kullanılmış bakmaz ' dediğinde inanılmaz...

Neden mi şimdi bunları yazdım...
Sadece aklıma geldi 1 Nisan hazırlık ve konuşmlarını duydukça... 

Hani bu sıralarda  Eurovision hazırlıkları da yapıldı/yapılıyor ya...

Hani şaka gibi konuşmalar gidiyor ya..

Hani gençliğimiz klasik Türk müziğini pek öyle evrensel bulup dinlemez ya...

Hani şaka gibi kendimizi de, elimizdeki değerleri de küçük görürüz ya..

Hani biz şaka gibi, şakalarla iç içe yaşarız ya..

Neyse bugün eğlence günü .. üstelik de aptal balıklar günü.. düşünmeye de yazmaya da gerek yok...
Ben sesimi kesip, kutlayayım 1 Nisan'ınızı...








7 yorum:

  1. İlginç gerçekten anlaması güç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaması gerçekten zor.. medeni olmak, batıya açolmak demek özündeki, sana ait olan güzellkleri unutmak olmamalı. ancak biz nedense bize ait olanları küçümsemeye çok meraklıyız. oysa öyle büyük kabiliyetlerimiz var ki.. işin kötü tarafı bizden çok yabancılar takdir ediyorlar..
      her sanat dalında çok iyi sanatçılarımız var.. çok zengin halk ezgilerimiz var.. ama biz dinlemiyoruz.. bu kompleks nedir anlayamıyorum..

      Sil
  2. çok güzel bir paylaşım olmuş! gidişatımız iyi değil evet ama senin bu konuya değinişin süper:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. dilerim hep beraber birer tuğla koyarız yavaş yavaş daha iyi, daha özgüvenli yaşam için..

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. keşke şaka yapsaydım... aksine her kelimesinde ciddiyim... ama işte bu .. şaka gibi yaşıyoruz şakalrın içerisinde.. her sırası geldiğinde benzeri olayları aktarmaya çalışacağım bak gör ne çok benzeri güzelliklerimiz var sahip çıkmadığımız, kendi başlarına bıraktığımız sanatçılarımızın..

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...