11 Mar 2012

Bir Gülümse, Bin Düşün yoksa Beni Anlamazsın...


Kimileri konuşur konuşur ama derdini anlatamazken,
Kimileri yazar yazar ama derdini anlatamazken..


Birisi, çıkar ortaya boş bir kağıda iki çizik atar, sayfalar dolusu yazmışcasına hem kendi derdini anlatır, hem benim derdimi anlatır, hem senin derdini anlatır.. hem kendinle yüzleştirir, hem dünyanı sorgulatır.. ama yüzüne de bir gülümseme oturtur, dercesine her şeye rağmen gülümsemeye değer yaşam... 




1922 de doğduğunda, ailesinin aklına bile gelmezdi, bir gün bebekleri büyüyüp de,  Abdülcanbaz'ın babası olacak, ülkenin en önemli karikatüristlerinden olacak, ülkenin gelişim tarihinde bir mihenk taşı olarak yer alacak.  Değil ailesi, kendisi bile bilemezdi, 11 Mart 2010 da vefat ettiğinde, ardında ölümsüz eserler bırakacağını.. O düşünebilen bir insan ve düşündüklerini, hissettiklerini yansıtabilen bir sanatçıydı.. Çok sevildi Turhan Selçuk..



Turhan Selçuk, Abdülcanbaz karakterini uzun yıllar Akbaba mizah dergisinde yayınladı.  Akbaba mizah dergisini Orhan Seyfi Orhon ile Yusuf Ziya Ortaç beraber çıkartıyorlardı.

Tesadüfe bakın ki 23 Nisan 1895 doğumlu, şair ve yazar Yusuf Ziya Ortaç da 11 Mart 1967 yılında vefat etti. Akbaba dergisinde özellikle siyasal mizahın özgün örneklerini verdi. 'Hecenin Beş Şairi' gurubunun öncü üyelerinden olan Yusuf Ziya sadece şiir ve fıkraları ile değil roman ve öyküleri ile de tanındı.

Blog arkadaşım Hektor, Turhan Selçuk karikatürlerinden, görmenizi tavsiye edeceğim bir tutam seçmiş kendi sayfasında..  Ben de Turhan Selçuk'tan  bir başka tutam ve röportajın yer aldığı bir video ile, Yusuf Ziya Ortaç'ın güftesini yazdığı, rahmetli Zeki Müren'in söylediği Nereden Sevdim O Zalim Kadını şarkısını sunmak istiyorum, bir kere daha hatırlamak, hatırlatmak için.. 


Nurlar içerisinde yatsınlar  ..



       


Bir başkası ise, çıkar ortaya üç kelimeyle..  öyle bir 'tii' derki dünyaya, anlayan anlar, anlamayan güler geçer.. ama o öylece tetikte bekler en ağlanası olgularda bile umut yaymak için, iç karartmadan yanlışları anlatmak için.. Öyle kafaya vurmadan, hani damardan vermek derler ya.. öyle verir mesajlarını... hani subniminal mesajlar demiştik ya.. çok daha iyisini yapar.. bütün farklı olanları aynı ekran başına toplayarak..

Yine tesadüf ..bu güzel ve özel insanın doğum günü de  11 Mart 1971.  İstanbul'da dünyaya gelmiş Gülse Birsel..  Sessiz sedasız başarılı işler yaparken Avrupa Yakası dizisi ile herkesin sevgilisi oluverdi..  Yazarlığında olduğu kadar oyunculuğunda da başarılı olan Gülse Birsel'e sağlık, huzur ve başarı dolu nice yıllar diliyorum..bize daha da güzel eserler vereceğinden, çok emin olarak...



İyi ki doğdun Gülse Birsel..

















10 yorum:

  1. Merhaba,
    "Tarihte bugün" hizmetiniz de takdire değer.
    Açıklayıcı, düşündürücü, kısa, akıcı yorumlarla okuyuculara yararlı olmuş oluyorsunuz.
    Bu arada benim gibi yaşlılara da o günlere gitme fırsatı doğuyor. "Aslanlar gerilerek atlarmış." bu geriye gidişler engelleri daha kolay atlamamıza yarar inşallah. Tabii bu sizin deyişinizle "bin düşünmekle" olur.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Dilerim yararlı olur. Size de hayırlı günler dilerim.

      Sil
  2. Adsız11/3/12

    Gülse Birsel...
    Oyunculuğundan çok kalemini seviyorum.Dizideki o deli hallerini izlerken kendimi izlediğimi düşünüyorum bazen:)
    Nice mutlu yılları olsun...

    Hektor'un sayfasında gördüm karikatürleri;çok güzel ve düşündüren çizimler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman seni çok sevdim..

      Turhan Selçuk gerçekten düşündürür..

      Sil
  3. Adsız11/3/12

    Tarih dolayısı ile ne güzel hatırlatmalar bunlar. Çok güzel paylaşım.

    YanıtlaSil
  4. Adsız11/3/12

    şimdi mi sevdin:)
    ben de sanmıştım ki...güzel olsun günün, değerli olsun, sen gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak şimdii:) zaten seviyordum ama derecesi arttı..:))
      senin de günün enazsenin kadar güzel olsun.. bu güzel enerjin her gün artarak kaplasın evreni..

      Sil
  5. teşekkür ederim.. değer verdiğiniz için.. okuduğunuz için.. yorumunuz için..

    YanıtlaSil
  6. Naçizane postuma yaptığın olumlu göndermeyle beni mahçup ettin sevgili DY. Senin katkıların daha geniş olmuş bu konuda. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. tevazu ve teveccühün için teşekkürler..asıl sen beni mahçup ettin.. birbirimizi tamamladık diyelim..

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...