11 Tem 2012

Dünya Nüfus Günü





11 Temmuz 1987 yılında,  5 Milyar Günü'nde dile getirilen büyük bir talep sonucunda, her yıl  11 Temmuz tarihi Dünya Nüfus Günü olarak kabul etti.

2012 Dünya Nüfus Günü teması :  Doğum Kontrol Sağlık Hizmetlerine Evrensel Erişim (Universal Access to Reproductive Health Services)

Dünya Sağlık Organizasyon (WHO) sağlığı; kişinin, fiziksel - zihinsel ve sosyal durmunun bir bütün olarak 'İYİ' halde olma durumu olarak tanımlar. Bu tanımlama çerinde doğum sağlığını ve sex hayatı sağlığı ve hijyeni konusunu da içerir. Doğum Kontrol Sağlığı (Reproductive Health)  demek; kişilerin özgürce yaşadıkları seks hayatları içerisnde istedikleri zaman, istedikleri ve bakabilecekleri kadar çocuk yapmalarını sağlamayı hedefler. 


Doğum Kontrol Sağlık hizmetleri, kişilerin kolayca her türlü doğum kontrol yöntem ve ilaçlarına ulaşabildikleri, güvenilir,  efektif ve maddi olarak altından kalkılabilecek servislerin sunulmasını sağlamanın yanı sıra bakabileceklerine inanarak özgür kararları ile dünyaya getirmek istedikleri çocuklarının doğumu için, hamilelik ve doğum sağlığının sağlanması içi gereklidir.

Her bir hamileliğin arzu edildiği, her bir çocuk doğumunun güven içerisinde geliştiği, her bir genç insanın potesiyel geleceğinin güven altına alındığı bir dünya için, Doğum Kontrol Sağlık  Hizmetleri hem gelişimin kalbi hem de UNFPA vizyonu açısından çok önemlidir. 

Milenyum hedefleri içerisinde de yer almaktadır Doğum Kontrol Sağlık Hizmetleri, ancak hedefe varmaya daha çok yol var...

Çocuk doğurabilecek durumda olan kadınların hastalık ve ölümüne sebep olmakta yetersiz Doğum Kontrol Sağlık hizmetleri, kadın ölümlerinde liderliğini korumaktadır.

Dünya üzerinde  , hamile kalmak istemeyen veya hamileliğini geciktirmek isteyen 222 milyon kadın, efektif bir aile planlaması birimine ulaşamadığından dolayı ölmüştür. (Yani kürtaj olmak için yasadışı/sağlıksız yöntemlere başvurduklarından). Günde ortalama 800 kadın doğumda ölmektedir. 1.8 milyar genç insan genel olarak, kendilerini koruma konusunda bilgi sahibi olmadan, bir servis almadan doğurganlık yaşına girmekteler..

11 Temmuz günü amacı, Doğum Kontrol Sağlığı konusunda dünyada eşitliği sağlamak ve Doğom Kontrol Sağlığı konusunda  herkesin sorumluluk hissetmesini sağlamak çabasını sürdürmektedir.

1800-2005 yılları arasında insan ömrünün 30 dan 67'ye çıkması ile 1810 yılında 1 milyar olan dünya nüfusu 2010 yılında 7 milyara ulaştı. Doğa kaynaklarını kullanımı dengesizliği ve nüfusun artışındaki hız, hayattaki bireyler için, dünya için ve devletler için ağır bir yük haline gelmektedir.

UNFPA Population Reference Bureau, 2003 yılından bu yana ülkelere göre nüfus ve sağlık profillerini yayınlamaktadır.   


Bütün bu veriler ışığında, Dünya Nüfus Günü mesajı hiç sıradan bir mesaj değildir.. 




8 yorum:

  1. Çok ilginç ama bundan sonra nüfus 1810 2010 arasında ki kadar artış göstermez..
    Zira gelişim doğru orantılı olarak doğumların ve hamileliklerin azalması anlamına geliyor..
    Eskiden en az 3-4 çocuk sahibi olan ailelerin yerini şimdi tek çocuklu çekirdek aileler alıyor.
    Aslında çok ciddi bir konu bu hizmetlerin dünyanın her yerine orantılı olarak ulaştırabilseler belki dünyada ki dengesizliğin de önüne geçebilirler.
    Şimdilik hayal tabi bu ama umarım önümüzdeki yıllarda her kes bu konuda özgür irade sahibi olabilir ve bu hizmetlerden yararlanabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belli dönemlerde nüfus patlamaları kaçınılmaz oluyor... yanılmıyorsam 1993-96 arasında bir tarihte oldu son katlama yani bir dönemde nüfus %50 ye yakın arttı... o dönemde büyük şirketlerin hepsi bu patlamaya hazır hamilelik- bebek ve çocuk ağırlıklı ürün üretmeye yöneldiler ve tüm reklamlar buna göre planlandı... bunu takip eden yıllarda bu dönem düğan çocuların gençliklerindeki tüketim ihtiyaçlarına göre, ve aklı başındakiler de eğitim - iş gibi gereksinimleri de planladılar...
      ama haklısın, bilinç arttıkça bu patlamaların oranı düşüyor...
      bu hizmetlerin yaygınlaştırılması zorunlu bir ihtiyaç...

      Sil
  2. Şu anda bile bize bir Dünya daha gerekli,Son zamanlarda bazı konferanslarda nufüs artışına çözüm olarak yeni bir savaş gerektiği konuşuluyor.Başka başka yöntemler düşünülmeli.İnsanlık artık bu Dünyaya sğmıyor.Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Correctioal wars denilen bir olgu vardır.. hem nüfus hem de ekonomi için... dolayısı ile bazen bu bilinçli olarak kışkırtılıyor... bu correctional war ların,dünya savaşlarını önlemenin de bir yolu olduğu düşüncesi hakim...

      Sil
  3. savaşlarda ölecek öldürecek çocuklara gereksinim var..
    daha fazla çocuk.. daha fazla nüfus..
    sağlıklı mutlu bir yaşam sürmeleri kimin umurunda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cahil yönetimlerin algılaması bu ne yazık ki..

      Sil
  4. Ben en çok nüfusla fetih düşüncesine ayar olurum, arkadaş nerede görülmüş insanın şeyiyle fetih yaptığı!

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...