5 Haz 2012

Dünya Çevre Günü



1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

Dağlarımız, ovalarımız, bayırlarımız, akarsularımız, göllerimiz, denizlerimiz, topraklarımız, havamız... kısacası üzerinde yaşadığımız dünyamızın kirlenmesi ile doğanın dengesinin bozulmuş olduğunu bilmeyenimiz kalmadı.

Şimdi çevremizi daha fazla kirlenmekten korumak ve mevcut kirliliği temizlemek gerekliliğini gündemde tutmak ve çevre bilincini artırmaktır bu günün amacı..

Dilerim gerçek anlamda amacına ulaşır...
Dilerim insanlar gerçek anlamını kavrarlar...
Dilerim insanlar çocuklarına bırakabilecekleri en değerli mirasın temiz ve dengesini koruyan bir çevre olduğunu bir an önce anlarlar...
Dilerim kızılderili ata sözü olduğu söylenen ' son ırmak kuruduğunda ,son ağaç yok olduğunda son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak ' öngörüsü yalan olur .. çok daha önce anlar, insan evladı.






20 yorum:

  1. umarım öyle olur...
    keşke olsa!
    elimizdekilerin değerini kaybetmeden anlasak:/

    YanıtlaSil
  2. duyarlılığınız için teşekkürler çevre git gide kirlenmekte en çok da büyük ülkeler başı çekiyor ozon tabakasını deldikten sonra alınan kararlara pek uyulmuyor.G8 ler denen ülkeler malesef ABD en başta önlemlere karşı çıkıyor uygulamıyor .Biz kendimize düşeni yapmaktan başka care yok ,çocuklara iyi bir dünya bırakamayaçağız yazık onlara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önlemleri konuşuyoruz ama iş uygulamaya gelince yokuz.. ülke yönetimlerinde de aynı şey.. hepimiz kendi üzeimize düşeni yapmaya gerçekten çalışsak devlerin yönetimlerine de tepki göstersek olur ama o da yok.. bilmiyorum .. dilerim kısa sürede bilinçlenme artar..

      Sil
  3. 5 Haziranda temiz tutalım..6'sında ne yapsak olur..Mantık bu..Bunu nasıl değiştiricez?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilinci yükseltmekten başka çözümü yok, o yüzden de sadece 5 haziran olsun da anlatalım demeden uğraşmak gerek..

      Sil
  4. çevre konusuna çok önem veririm gerçekten çok önemli ama maalesef ben bazen bu tavırlarımdan dolayı deli damgası yer gibi oluyorum:)

    ayrıca şunu da belirtmek istedim böyle günleri genelde hep hatırlatıyorsun blogunda ama sanırım nato günü hakkında yazmadın. neden dersen okulda bana nato günü için görev verilmiş ben unuttum ve okul kapanıyor hiç senin blogta okuduğumu da hatırlamıyorum:) bilmem neden yazıyı okuyunca aklıma geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deli desler de devam et bence.. başka yolu yok.. kanıksamak derler ya.. doğayı tüketmek kanıksandığı gibi.. doğaya borcumuzu ödememiz gerektiği de kanıksanmalı..

      haklisin.. nato günü yazmadım... yakın zaman içerisinde bir de nazim hikmet ran için ölüm yıldönümünü hatırlatan bir yazı yazmadım...

      iyi ki sordun bu soruyu demeliyim... aslında çok kez aklıma geldi dayatmalarda kayboluş blog geleneklerine göre yazmam gerektiği halde yazmadıklarımın nedenini ama yüreğime ağır geldi bazı şeyleri yazmak..
      belki bir gün o istediğim yazıyı yazarım..

      ama şimdi senin soruna cevap vereyim..: natoyu yazmadım çünkü ben nato'ya karşıyım.. nato'nun lav edilmesi için gösterilerde yerimi her zaman almaya gayret ettim.. nato günü için bir yazı yazmış olsaydım nato alyhine de gerekçelerimi sıralamaktan kendimi alamayacaktım.. sanırım bu da bir çok kişiyi ürkütecekti.. çünkü benim kim olduğumu bilen yok aslında.. bir yazıda belli bir siyasi noktada eleştiri yapıyorsam bunun dozunu biler mi yazıyorum, bilmeyerek mi yazıyorum.. çoğu kişi bunu bilemez.. haklıdırlar da.. iyisi i yazmayayım...

      Nazım Hikmet Ran için ise.. şöyle diyeyim... barış manço demiş ki 'ben öldükten sonra beni anmak isteyenler beni ölüm günümde değil, doğum günümde ansınlar'... o yüzden ben barış manço'yu doğum gününde andım.. vasiyetine saygı için... duygularına değer verdiğim için..

      Nazım Hikmet Ran ise benim için ölümsüz ve bir tutku... kıskancım.. çok kıskancım onu paylaşmakta.. o'na öldü denmesini kabullenemeyecek kadar aşığım... ve kelimeleri yaşıyor.. hiç ölmeden yaşayacak... diye düşünüyorum.. o yüzden, yeri geldiğinde kelimelerini başka yazılar içinde paylaşsam bile onun hakkında yazmıyorum ve ölüm günü yok olarak düşünüyorum.. hani ezelden ebede yaşayan gibi..

      işte böyle bir şey.. saçma biliyorum.. ama işte bu saçmalık bir 'ben' eseri..

      Sil
    2. hımm anladım. haklısın zaten önemli gördüğün günleri paylaşman normal.. bende neden bana nato günü yazmışlar diye düşünmedim değil hoş hiçbir şeyde yapmadım ama senin günler hakkındaki yazılarını okuyunca aklıma geliyor.

      Sil
    3. Bugünlerde nato ile olan anlaşmalarımıza önem verilmeye başlandı. nato üyelerinin anlaşmalara harfiyen uyacakları garanti olsa kaplan olacağız da.. belki o yüzden nato günü bu sene önemli oldu her yerde..

      bence iyi ettin sormakla.. neden sormayacağız ki merak ettiklerimizi.. sormaya sormaya kafamızda urafeler büyütmedik mi? bilmediklerimiz, merak ettiklerimiz sormak/sorgulamak ile birisini köşeye sıkıştırmak amaçlı sorgulamak ayrı şeyler..

      Sil
  5. miminiz var :)
    http://kaybolmusbirdenizyildizi.blogspot.com/2012/06/oh-laa-laaaaaa-mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam geliyorum bakmaya ama ben bu mimi yaptım...:)

      Sil
    2. ya gerçekten çok utanıyorum şu an...

      Sil
    3. utanacak bir şey yok ki.. üzülürüm böyle dersen.. ben de.. bir çok arkadaş da yapabiliyor aynı şeyi.. önemli olan beni kalbinden geçirmiş olman.. bu da beni mutlu etti.. gelecek sefere beraber yaparız..:)

      Sil
    4. hayır yorum yapmasam içim yanmayacak insanlık hali de yorum yapıp üstüne bunu yapmam çok garip oldu...
      aklımdan tamamen çıkmış tekrar kusura bakmayın lütfen :)

      Sil
    5. üzüldüm üzüldüğün için.. bu kadarcık şeyleri hoş göremezsek selamın anlamı ne.. üstelik de beni düşünmen hoşuma gitti.. şimdi düşünmekten pişman oldun diye mi yorumlasam acep??::)) şaka takma hiç kafana.. olur böyle.. teşekkür ederim beni düşünmene..

      Sil
    6. yok canım hiç pişman olur muyum :)
      peki peki takmıyorum ben de anlayışınız için teşekkür ederim...
      iyi akşamlar :)

      Sil
    7. sana da iyi akşamlar..

      Sil
  6. ne kadar güzel yazmışsın. benim de tek dileğim, herkesin sadece kendi üzerine düşeni yapması. biraz bilinç, biraz duyarlılık. doğa zaten karşılığını kat kat geri veriyor daha sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.. çok doğrusun..doğa kat kat geri verir her zaman..

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...