21 May 2012

Avni Dilligil diye bir Efsane...

(1 Ocak 1908 - 21 Mayıs 1971)


Tiyatro sanatçısı... Sinema oyuncusu... 

1924 yılında babasının tayini nedeniyle Samsun'a giderler. Burada Türk Ocağı'nda ilk tiyatro çalışmalarına başlar. İlk olarak Abdülhak Hamit'in 'Eşber' adlı oyununda 'Eşber' rolünü oynar. Bunun ardından Muhsin Ertuğrul sahnesinde seyrettiği 'Cehennem' piyesini kendisi sahneler ve oynar.. 


O dönemlerde hiç sıcak bakılmayan oyunculuğa, babası da karşıdır ve oğlunu caydırmak için yaz aylarında lokomotif atölyesine çırak olarak verir. Akıllı uslu çalışırken  Darülbedayi'nin Karadeniz turnesine çıkması tutar ve üstelik Samsun'a kadar da gelir. Avni Dilligil de gider onları seyretmeye... 

Ve.. 'içimde yanan sanat aşkı tüm engelleri aşacak güçte' diyerek tası tarağı toplatıp İstanbul'a gelir, bir tuluat tiyatrosunda başlar ama yapamaz ayrılır.. 1925 yılında, Eskişehir'e gider DDY da tornacı olarak çalışır. 1927 yılında Darülbedayi (İstanbul Şehir Tiyatroları) sınavlarına girerek kazanır ve Hamlet oyununda figüran olarak sahneye çıkar... bir daha da sahnelerden inmez...

Sadece oyuncu olmakla da yetinmez..  Tiyatroları yaygınlaştırmak için hiç durmaksızın çalışır. yeni topluluklar, tiyatro sahneleri açar. Tiyatro ve film yönetmenlikleri yapar. Birçok filmde oynar.

63 yaşında kalp krizinden öldüğünde de, İstanbul'da 'Merdiven' adlı oyunu yeni oynamış ve dinlenmek için Müdüriyet odasına gitmişti..

Avni Dilligil adına ailesinin oluşturduğu, ve 1977 de sekiz dalda verilmeye başlanan Avni Dilligil Tiyatro ödülleri, 2003 yılında kaldırıldı. 

Türk Tiyatro ve sinema dünyasının gelişmesinde büyük emekleri olan bu büyük sanatçıyı ölüm yıl dönümünde hatırlamak ve hatırlatmak istedim..


Nurlar içerisinde yatsın...








Seyretmek isteyenler bazı görüntülerine buradan ulaşabilirler..



6 yorum:

  1. Hatırlattığın için teşekkürler saygıyla anıyorum.Nur içinde yatsın filmlerini severdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmlerini de oyunlarını da çok seyrettik, film seslendirmelerini de çok dinledik.. benim içimde tiplemelerinden dolayı da apayrı bir yeri oldu.. nurlar içerisinde yatsın..

      Sil
  2. Güzel bir hatırlatma olmuş. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...