27 Mar 2012

Dünya Tiyatrolar Günü Ulusal Mesajı





27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN




Eğer öyle ise, gerçekten de iddia edildiği gibi öldüyse tiyatro, bugün Dünya Tiyatro Gününü kutlamak yerine yasını tutalım tiyatronun


Oyunları seyretmekten vazgeçip alalım kazmaları, kürekleri elimize ve bir mezar kazalım tiyatroya, şöyle görkemli, geçmişine yakışır bir anıt mezar.


Başta bütün zamanların en iyi yazarı W. Shakespeare olmak üzere bütün oyun yazarlarını, oyunları, oyuncuları, rejisörleri, dekor, kostüm, ışık tasarımcılarını, sahne arkası teknisyenlerini topluca gömelim bu mezara…




Ve hazır elimizdeyken kazmalar, kürekler, tiyatro salonlarını da yıkalım. Yıkamadıklarımızı da çürümeye terk edelim ki oynanmasın içinde seyircinin aklını çelip onları fitneye, fesada teşvik eden oyunlar…


Yerle yeksan olsun daha çok özgürlük, daha çok demokrasi talepleri. Barış ve adalet özlemleri… Merhamet ve vicdan çağrıları, çığlıkları kalsın o enkazın altında ve işitilmesin.

Tiyatro sanatının piri Shakespeare’nin 66. Sonet’inde dediği gibi;

“Çiğnensin inancın en seçkini
Mutluluktan nasibini almasın geniş halk kitleleri
Ayaklar altına alınsın insan onuru
O kız oğlan kız erdem dağlara kaldırılsın
Ezilsin hor görülsün el emeği göz nuru
Ödlekler geçsin başa mertlik bozulsun
Ve korkup dilini bağlasın da sanat
Çılgınlık sahip çıksın düzene
Doğruya doğru diyenin eğriye çıksın adı
Kötüler kadı olsun Yemen’e…”


Mısır’a, Tunus’a, Libya’ya, Suriye’ye.

Yıkılsın yok olsun tiyatroyla birlikte yerel kültürler her ulusun, her etnik grubun kendi değerlerini tiyatronun ortak, evrensel değerleriyle buluşturarak insanlığa sunma ve savunma hakları…

Bir tek, dünyayı bir satranç ustası gibi kendi çıkarlarına göre biçimlendiren egemenlerin tekelindeki o ucuz, sığ ve kof kültür yürütsün hükmünü, televizyonlarda, sinemalarda, kitapçı vitrinlerinde, DVD raflarında.

Popülerin bir narkotik gibi bizi uyuşturup aklımızı başımızdan alan o yapay keyfiyle sermest olup unutalım insanlığın selameti adına unutmamamız gerekenleri.

Unutalım tiyatroyu,
Hayatı…
İnsanı,
Ve insanca olanı unutalım…
Bırakalım kıyametini yaşasın dünya…

Ve kıyametten sonra da dönmeye devam etsin bu mavi gezegen uzayın sonsuz karanlığında..
İçinde, bu kıyamet oyununu anlatacak hiçbir oyuncunun olmadığı hüzünlü bir tiyatro dekoru gibi…




Kenan Işık 








27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisini bu yıl tiyatro yazarı, yönetmeni ve oyuncusu Kenan Işık hazırladı. Sanatçı, bildiride tiyatro sanatının artık öldüğü ve izleyiciden ilgi görmediği yönündeki iddialara tepki gösterdi.






(alıntı: http://www.forumgercek.com/showthread.php?p=471290)








16 yorum:

  1. bugün çok anlamlı birgün benim için .Biz kocaelinin çayırova ilçesinde 7 kişi tiyatro kurduk henüz salonumuz bile yok bahçede çalışıyoruz.Hoca diyor sabredin size sahne bulucağım sabredinki burada bu kültürü oluşturalım sabredinki bir dahaki döneme tiyatro oynamak isteyen kimseler bulalım,çoğalalım diyor.Yazıda da belirtildii gibi tiyatrolar canlı izlenmeli,dvdlerde kalmamalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar güzel bir etkinlik yaptığınız..keşke her yerde, her kesler sizin gibi yapsa.. işte o zaman sahneler açılır sizin aramanıza da gerek kalmaz.. ama bir yerlerde birileri öncülük etmeli ki o noktaya gelinsin.. tiyatro gerçekten çok önemli toplumların gelişmesinde... tüm kalbimle kutluyorum yaptığınızı..

      Sil
  2. Adsız27/3/12

    Artık insanlar sinemaları, Alışveriş merkezlerini tercih ediyor...Kendim bile unuttum ki, başkasına ne diyeyim?
    Sinemaya gidebiliyor muyum?
    Hayır, ona da zamanım yok.
    Ama çok isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neredeyse hepimiz aynı hatayı yapıyoruz ama yanlış yapıyoruz. eğer tiyatro kültürü ölürse işte o zaman çok şey kaybederiz.. şu başından ayrılmadığımız diziler bile hiç seyredilmez hale gelir ..ama sadece bir takım tipleri seyretmek ise amaç o başka.. hani aman ne güzel kız aman ne yakışıklı erkek diye.. haftadan vaz geçtim ayda bir kere 2-3 saat ayırmıyorsak.. ayıramıyorsak.. bir yerlerde kesin bir yanlışımız var demektir.. uykunun uyuşukluğunu üzerimizden atmanın zamanı geldi geçiyor demektir..

      Sil
  3. Adsız27/3/12

    ya ben dizi de izlemiyorum ki...tuhaf bir yaratık oldum çıktım!
    önce kendimi iğneleyim de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dizi syretmeyerek çok da bir şey kaybetmiş olmadığını söyleyebilirim..

      Sil
    2. Perşembe günü için biletimiz var:) 1 ay evvelden aldığımız. Enteresan bir oyun olacak mutlaka bahsederim ben de merakla beklemekteyim.

      Sil
    3. ne güzelll.. merakla bekleyeceğim anlatmanı..

      Sil
  4. Aslında tiyatro hiç bir zaman bitmez..Ama sanata değer vermeyen yöneticilerin onları ve salonları destekleyici netelikli projeler geliştiremediklerinden öyle algılanabilir.
    Ben belediyemizin her yıl yeni oyunlarla sezonu tüm canlılığıyla sürdürdüğünü ve hiç bir oyunu kaçırmadığımı söylemek istiyorum.İYİ Kİ TİYATROLAR VAR! Tiyatro sanatının ölmemesine tiyatro sanatçıları kadar bize de görevler düşüyor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu sözün üzerine ne denir.. iyi ki tiyatrolar var.. ve haklısın bize de en az tiyatrocular kadar görev düşüyor. seyirci olmadan tiyatro olmaz..

      Sil
  5. Ben ne zaman gitsem ki sıklıkla giderim, boş oyun görmedim . Giden gidiyor, bilen biliyor, bu alışkanlığı kazanmış olan bırakamıyor. Vaktim yok , param yok işin bahanesi.
    Ölmedi tiyatro.. Gitmeyenler için hiç yaşamıyordu ki zaten..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru söylüyorsun.
      keşke tiyatro olmayan yerlere de uzanabilse tiyatrolar..sayıları artsa..

      Sil
  6. Tiyatro yok olmaz.Ezelden beri,toplulukların yaratılışından beri var ve sonsuza kadar olacak...Bunun değerle ilgisi var..Yılların tiyatro sahnelerini,emekleri talan edebiliyorlar.Gık çıkarabiliyor muyuz? Eskiden daha çok tiyatro için sahne kurulurken yılların salonlarını yok ediyorlar...

    Bugün gidemedim fakat giden arkadaşlarım oldu..Zar zor bilet bulduklarını söylediler..Ve tiyatro salonunun hemen arkasında ailecek işlettiğimiz bir kafe var.Tiyatro oyununa girmeden bir şeyler içmek isteyenler ve çıktıktan sonra acıkanlarla çok sık karşılaşıyorum.Yüzüm gülüyor böyle olunca...

    Peki ya ben? Ben gidiyorum her bulduğum oyuna..Karşıyaka,İzmir,Alsancak...
    Tiyatroya değer verenler var! Hala var.Ve olacak :))

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten güzel yazmış Kenan Bey. Ne yazık ki çok istememe rağmen vakit ayıramıyorum tiyatroya. Tabi etrafımda sinema sever daha çok olduğundan iyice uzak kaldım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinemaseverlere lafım yok ama tiyatroya da vakit ayırmak gerek..
      hoşgeldin ve teşekkür ederim yorumun için..

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...