19 Kas 2011

Erkeklere veryansın ederken..


Analardır adam eden adamı .. demiş Nazım.. 'bulutlar adam öldürmesin' şiirinde




Kadınların yaşadıkları sorunlar bir türlü aşılamıyor,  zengin-fakir, okumuş-okumamış, genç-yaşlı acının, şiddetin göbeğinde hep kadın var..ne yasalar, ne feminist hareketler ne de protestolar…kurtarmaya yetmiyor bir türlü kadını..

Kadını böylesi çileler içerisine taşıyan kimler??? Yine kadının doğurup büyüttüğü erkek değil mi???

Kadın,  hiç kaçınılmaz şekilde muhakkak erkekten gelen acıyı tatmışken, çevresindeki diğer kadınların hayatlarını izlemişken,  nasıl olup da kendi oğlunu  önce ‘erkek’ olarak yetiştirmek yerine önce ‘insan’ olarak yetiştiremiyor? Engel olan nedir acep?

Hem de kadın nüfusunun gittikçe yoğun olduğu günümüzde..
Demokrasi  denilen ve çoğunluğun tercihi ile hükümetlerin kurulmasının en iyi yöntem olduğuna inanılan bir devirde, oy veren çoğunluk kadın olmasına rağmen , halen erkek hegomanyasının sürmesi, ‘insan’ kavramının konuşulmasına rağmen uygulanamaması nedendir acep??
Bir bilenler diyor ki;

Zamanında erkek kıymetliydi çünkü fiziksel özellikleri toplumların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve korunmaları adına zorunluydu. Bu nedenle aileler erkek  çocuk sahibi olmayı, kız çocuk sahibi olmaya tercih ediyorlardı. Erkek ava gidiyordu, savaşıyordu, vs..

Günümüzde ise teknoloji sayesinde bu tarz fiziksel kas özelliklerine ihtiyaç kalmadı. Erkek kaslarını artık vücudunu daha güzel göstermek ve sıhhatli yaşam adına geliştiriyor. Avcılık spor oldu, savaşların şekli öylesine değişti ki artık beyindeki gri hücreler gerekiyor kaslar değil.

Hal böyleyken..neden halen çocuklarını ‘erkek’ olarak yetiştirmeyi ‘insan’ olarak yetiştirmeye tercih eder bu kadınlar?? Geleneksel 'erkek çocuk' alışkanlığı mı kırılamayan? Soyadı kanununa göre ailenin devamının erkek üzerinden devam ettiriliyor olması yüzünden midir.. hani ben öylesine güçlüyüm ki ailem devam ediyor, der gibi?

Daha fazla kadının canının yanması, hatta kendi ‘erkek’ çocuğunun, kendi  ‘kız’ çocuğunun bile canını yakması, veya bir başka ananın kızına acı vermesi… zevk mi verir bu kadınlara?

Ülkemizin genelinde törelere ve inançlara göre ‘anne’ kutsaldır. Öylesine kutsaldır ki ‘cennet annelerin ayakları altındadır’ diye söylenir. Genelde de analarına karşı tüm diğer kadınlardan daha saygılıdır ülkemiz erkekleri. Kolay kolay anasını dövmez bizim ülkemiz erkekleri. Örnekleri yok denilecek kadar azdır.
Babaları analarını dövdüğünde babalarına karşı da adeta bilenirler. Annelerini koruma güdüsü hırsı vardır çocukluklarında. Annelerin de ‘oğul büyüdüğünde kurtulacakları’ hayalleri…

Anasını, babasının dayağından korumaya gücü yetmediği için hırslanan erkek çocuk, kız kardeşini dövmekte bir sakınca görmez...çünkü kız ya bakkala giderken bir oğlana bakmıştır, ya da erkek kardeşin suyunu falan getirmemiştir, eve geç gelmiştir, ağbisinin istediği bir şeyi gereği gibi yapmamıştır, çantasından aşk mektubu falan çıkmıştır....

Ama en kötüsü ‘anne’ de oğluna hiç demez ‘senin yaptığının babanın yaptığından farkı yok ‘ diye..

Peki, baba anneyi niye dövmüştü?
     


3 yorum:

  1. düşüncelerine kesinlikle katılıyorum! ben her şeyin temelinde yine en çok şikayet eden kadınları görüyorum. baştan evlat yetiştirirken kız-erkek ayırt etmeden, insan olmayı öğretmek gerekiyor. ayrımlar, şiddet, taciz, hor görme vb. her şey , yanlış yetiştirlen çocukların meyvesi...

    YanıtlaSil
  2. Döven erkek acizdir .Aciz yetişmiştir..Ezilmiştir,itlip kakılmıştır.Bu yaşadıklarının acısını kendini korumaaya fizksel yönden zayıf olanı dövmekle bastırıyor.Mantıklı konuşmasını bilmiyor,cevap veremiyor küfrediyor..çünkü cahildir..En kötüsü okumuş olup herşeyi ben bilirim ,ben kültürlüyüm diyen yaşam,ilişki,insaniyet cahilleridir.

    Bu acizleri yetiştiren de Annedir.Zaten bu tip insanların Babalarıda var-yok olanlardandır.Anneler Erkek çocuğu,kız çocuğu ayırt etmeden nasıl ki kızına kahve yapmayı,çay demlemeyi,yemek yapmayı,odasının tozunu almayı öğretiyorsa oğlunada öğretmeli,Bir erkeğin mutlu olmasının yada insanın yuvasındaki mutluluk ve huzur olduğunu öğretmeli yetiştirmeli..
    Ben bu tip erkekleri gördüğümde bir lafımda Yetiştirilememiş tir..Hem aciz hem Yetiştirilememiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel açıklamışsın. teşekkür ederim.. anneler çok iş düşüyor o yüzden kızlaın eğitimi çok önemli.

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...