23 Nis 2012

Bugün 23 Nisan...



Bugün 23 Nisaan neşeee doooluyor insaaan...

Çocuk Bayramı bugün... Tüm çocukların bayramı... hem de tüm dünya çocuklarına bizlerden armağan... elbette şarkı söyleyecek koşturacak çocuklar..

Türkiye Cumhuriyeti Dünya devletleri arasında Çocuk Bayramı'nı milli bayramı olarak kabul eden tek ülke ...

Bundan büyük gurur duyuyorum...

Ama böylesine yüce gönüllü bizlerin ülkesinde halen yaşanmakta olan çocuk gelinler, çocuk işçiler, tacize uğrayan çocuklar... gibi bir çok çocuk istismarının bir türlü azaltılamamış olmasını anlayabilmiş değilim...


Dünya çocuklarına sunduğumuz şenliklere katılarak eğlenmeyi hayal bile edemeyen, çocuklukları acımasızca ellerinden alınmış olan çocuklarımızın varlıklarını bilmek benim gönlümdeki 23 Nisan şenliklerine kara bir bulut gibi çöküyor..

Dilerim, ellerinden çocuklukları acımasızca alınmış olan çocuklarımızın sayılarının azalması ile, hatta yok olması ile daha bir mutlu kutlarız gelecek 23 Nisan Bayramlarını... kara bulutsuz şenlikler eyleme adına..

23 Nisan'ın Çocuk bayramı oluş hikayesini hep sevmişimdir..

19 Mayıs 1919 da ilk adımı atılan bağımsızlık çaba ve umutlarına kavuşulduğunun tescili olan bir gün bugün.. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılmış...

19 Mart 1920 tarihinde Atatürk bir bildiri yayınlayarak Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve bunun neden toplanması gerektiğini açıklıyor ve Milletvekillerinin seçilmesini istiyor.

21 Nisan 1920 de bir başka bildiri ile de meclisin açılış tarihini duyuruyor ve seçilmiş olan milletvekillerinin Ankara'ya gelmeleri için çağrıda bulunuyor. 

23 Nisan 1920 tarihinde seçilmiş olan 337 milletvekilinden 115inin katılımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi açılıyor.

1921 yılında çıkartılan bir kanun ile, 23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 'Milli' bayramı olur.

1 Kasım 1922 tarihinde saltanatın resmen kaldırılması ile de 1 Kasım tarihi Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak ilan edilir.

Ancak daha sonraları Meclisin açıldığı gün olan 23 Nisan Milli Bayramı ile Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) birleşir ve 23 Nisan'da kutlanmaya başlar...

1927 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) ;

Millet Meclisimizle millî devletimizin Ankara'da ilk teşkile günü olan Millî bayram Cemiyetimizce çocuk günü olarak tesbii edilmiştir. Bize yeni bir vatan veyeni bir tarih yaratıp bırakan mübarek şehitlerle fedakar gazilerin yavruları fakir ve ıstırabın evladları ve nihayet alelıtlak bütün muhtac-ı himaye-i vatan çocukları namına milletin şevkatli ve alicenab hissiyatına müracaat ediyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hatta vakti ve hali müsait çocuklardan mini mini vatandaşlar için yardım bekliyoruz. Her sayfası başka bir şan ve muvaffakiyetle temevvüç eden milletimizin, yarın azami derecede muavenet göstermekle beraber, çocuk gününün layıkı veçhiyle neşeli ve parlak geçirilmesi için aynı derecede alaka ve müzaheret göstereceğinden emin olan Himaye-i Etfal Cemiyeti, şimdiden arz-ı şükran eder. (alıntı:wikipedia) 

diyerek 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı olduğunu duyurur... Amaç, ihtiyaçlı çocuklara kaynak oluşturmak ve onlara neşeli bir gün yaşatmaktır. Bundan sonra, resmi bir yasa olmamasına rağmen, 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır.

Daha sonraki yıllarda 23-30 Nisan haftası Çocuk haftası olarak kutlanmaya başlar.

1979 yılı UNESCO tarafından Çocuk yılı olarak ilan edilir. Bunun üzerine Dünya Çocukları için, TRT tarafından 23 Nisan haftasında Uluslararası Çocuk Şenliği'nin düzenler ve gelenekselleştirerek devam ettirir.

1981 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı çıkartılan bir kanun ile resmiyet kazanmıştır.

Dünya çocuklarının şenliği haline dönüşmüş olan 23 Nisan'da çocuk haklarından bahsetmeden geçersem eksik bırakmış olacağımı düşündüm.

1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak ilan edilmesi üzerine, hemen her ülkedeki çocukların içinde bulunduğu koşullar üzerine çalışma ve tartışmalar da başlamış oldu. Bütün bu çalışma ve tartışmaların kesintisiz devamı sonucunda, 20 Kasım1989 tarihinde Birleşmiş Milletler oybirliği ile Uluslararası Çocuk Hakları Anlaşması'nı kabul ederek imzalarlar. Şu ana kadar var olan Uluslararası anlaşmalar içerisinde en fazla kabul görmüş ve oybirliği ile imzalanmış olan tek anlaşma Uluslararası Çocuk Hakları Anlaşması'dır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi, Türk Çocuk hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuk haklarının Kullanımına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, Yasal Düzenlemeler ve daha bir çok bilgiye TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi web sayfalarından rahatça ulaşabilirsiniz.  Mutlaka incelenmeli, hatta indirilmeli ve basılarak çocuklarımıza el kitabı olarak verilmeli derim..  

Çocuklarımız bilmeli haklarını, onların el kitabı olmalı bu bildiriler ve bu anlaşmalar...  Anneler, babalar, öğretmenler ilk önce bunları öğretmeli çocuklarımıza....
'bak benim haklarım var' desinler.. bilsinler tüm haklarını..
Gerektiğinde, ilgili kurumları göreve çağırmayı bilsinler..
Boyun eğmesinler hakları gasp edildiğinde..
Bugünden öğrenmeye başlasınlar haklarını ve haklarını korumayı ki.. yarın özgürlük ve kişilik haklarının bilincinde olan bireyler olsunlar..
Daha mutlu, daha şenlikli 23 Nisan'lar dilerim tüm dünya çocuklarımıza.... 


12 yorum:

  1. bayramımız kutlu olsun :)ve artık cocuklar üzülmesin hep gülsünler desemde nasıl olacak onuda bılmemekteyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepimizin bayramı kutlu olsun. ah biricit keşke bütün çocuklar mutlu olabilse ama ...

      Sil
  2. Çok derli toplu bir post olmuş tebrikler :) Bayramımız kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.. hepimizin bayramı kutlu olsun..

      Sil
  3. daha 18 olamadım benim bayramım demi hala ? :) sizinde bayramınız kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evvveeet.. senin bayramın...bizim bayramımız.... seni ve beni buluşturan bayram.. kutlu olsun..

      Sil
  4. çok güzel bir post olmuş:) bende gurur duyuyorum bu ülkede kutlanan çocuk bayramımızla daha nicelerine çocuklarımızla hepbirlikte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en büyük temennilerimden birisi de budur.. daha nicelerine ağlayan çocuklarımızın hiç olmadığı topyekün mutlu insanlar olarak..

      Sil
  5. Merhaba,
    Ulusal egemenliğin kazanılması süreçlerini ve önemini özetlemeniz yanında geleceğimiz olan çocukların haklarını da özetle belirttiniz. Bu arada velilerin ve öğretmenlerin öncelik vereceği konulara da değinmeniz yararlı olmuştur.Tebrik ederken bayramınızı kutlarım.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuz için teşekkür ederim Hocam..
      sizin de bayramınız kutlu olsun..

      Sil
  6. Haklı gururumuzu daha nice nice uzun yıllar kutlarız inşallah.

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...