1 May 2012

Emek ve Dayanışma Bayramı...


Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı...

En çok onlar hak ediyor bugün eğlenmeyi ve kutlamayı... Onların büyük zafer günü.. Varlıklarını bütün dünyaya ilk kez kabul ettirebildikleri gün... İnsan olduklarını dünyaya hatırlattıkları gün... Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü...

Onlar, günde 8 saat çalışalım.. 10 saatler.. 16 saatler.. yerine dediler.. Günde 8 saat çalışırsak, 8 saat uykuya, 8 saat de kendimize, varsa ailemize bir zaman ayırmış oluruz kendimizi yaşarız.. biz de insanız, insan olduğumuzu hatırlamak istiyoruz  dediler...

Ne patronlar.. ne de devletler kabullendi insan olduklarını... Seslerini duyurmak için yükselttikçe acımasızca saldırılara uğradılar..  dünyanın her yerinde patron ve devlet elele verdi susturmak için çığlıklarını...

Derler ya acılar birleştirir insanları...

1 Mayıs 1890 tarihinde bir ilk gerçekleşti.. Bütün dünya işçileri işlerini bırakarak meydanlarda toplandılar 'biz de insanız ve günde 8 saat çalışmak istiyoruz' diye bir ağızdan avazladılar... Kendileri için, bu uğurda canları alınan milyonlarca işçi kardeşleri anısına, kendileri için ve bugün çalışanlar için...

2 Mayıs 1890 bambaşka bir gün olmuştu... bütün dünya için... bütün patronlar için... bütün devlet edenler için... bütün işçiler için..


Her 1 Mayıs gelişinde işçiler anarken bu insanca çalışma hakları için birleştikleri günü... dile getirirken taleplerini eksik kalan hakları için.. içleri bayram havasında heyecanlı, geleceklerinden umutlu...

Bundan mutlu olmayanlar oldu her seferinde... engellemeye kalktılar, karalamaya kalktılar.. kimi zamanlar da kanlara buladılar...

Bütün dünyada işçilerin insanca çalışma hakları uğruna kaybettikleri canların sayıları milyonları aştı...
Tarihçesini bilmeyen kalmadı 1 Mayısların dökülen kanlar yüzünden ama ben anmak adına bazı önemli başlıkları özet geçeyim...

Tarih : 1810 öncesi
Yer : Dünya
Olay : Endüstri işçilerinin çalışma saatleri günde 10 ile 16 saat arasında olmak üzere haftanın 6 günüdür. Çalışma şartları kötüdür, sağlık güvenceleri ve emeklilik hakları gibi güvenceleri yoktur. Ucuz çocuk işçiler sorunu almış başını gitmiştir.

Tarih : 1810
Yer : New Lanark / İngiltere Birleşik Krallık 
Olay : Robert Owen çalışma saatlerinin 10 saat /gün olarak belirlenmesi talebinde bulunur..

Tarih : 1817
Yer : New Lanark / İngiltere Birleşik Krallık
Olay : Rober Owen çalışma saatlerinin 8 saat/gün ve  40 saat/hafta ile sınırlandırılması için sosyalist guruplarla beraber hareket başlattı..

Tarih : 1847
Yer : İngiltere
Olay : Kadın ve çocuklar için günlük çalışma saatleri 10 saat/gün olarak kabul edildi.

Tarih : 1848 Şubat devrimi
Yer : Fransa
Olay : İşçilerin çalışma saatleri 12 saat/gün ile sınırlandırıldı ve çalışma şartlarında iyileştirmeler getirildi

Tarih : 21 nisan 1856
Yer : Melbourne/ Avustralya
Olay : Taş madenleri ve İnşaat işçileri James Stephens liderliğinde Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento binasına kadar yürüdüler.. Çalışma saatlerinin 8 saat /gün olması talebi ile..

Tarih : 12 Mayıs 1856
Yer : Melbourne/ Avustralya
Olay : İşçilerin çalışma saatleri 8 saat/gün olarak sınırlandırıldı.

Tarih : 1866
Yer : Cenevre / İsviçre
Olay : Uluslararası İşçi Birlikleri Kongresinde çalışma saatlerinin 8 saat /gün olması konusunda bir genelge ilan edildi

Tarih : 1 Mayıs 1886
Yer : ABD
Olay : Çalışma saatlerinin 8 saat/gün ile sınırlanması için Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu liderliğinde ülke çapında gösteriler düzenlenir işçiler iş bırakır.

Tarih : 4 Mayıs 1886
Yer : Haymarket Meydanı / Chicago/ Illinois/ABD
Olay : Barış içerisinde başlayan miting sırasında kimliği blinmeyen bir şahıs tarafından atılan bomba neticesinde 7 polis ölür ve yüzlerce işçi tutuklanır içlerinden 8 tanesi yargılanmak üzere alıkonulur.

William Seliger : savcının şahidi olmayı kabul eder ve serbest bırakılır
August Spies ve Samuel Fielden : bomba atıldığı sırada her ikisi de polis kordonu altında konuşma yaptıkları platformdan inmek üzereydiler
Adolph Fischer ve Albert Parsons : Yaklaşık bir saatlik konuşma yaptıktan sonra Zepf's Hall'a gitmişlerdi. Bomba atıldığı sırada Zepf's Hall'daydılar.
Michael Schwab : bomba atıldığı sırada bir başka mitingde konuşuyordu
George Engel : bomba atıldığı sırada evde iskambil oynuyordu
Louise Lingg ve Oscar Neebe : miting alanında olmadıklarını ispatlamışlardı

Tarih : 11 Ağustos 1886
Yer : Illinois/ ABD
Olay : Mahkeme, Neebe'in 15 yıl mahkümiyetine geri kalanın ise asılarak idamına karar verir.

Tarih : 10 Kasım 1887
Yer : Illinois/ ABD
Olay : Vali Richard James Oglesby, Fielden ve Schwab hakkındaki idam cezalarını af ederek müebbet hapis cezasına çevirir.

Tarih : 10 Kasım 1887/gece
Yer : Illinois/ ABD
Olay : Lingg asılmak yerine kendi hücresinde intihar etmeyi tercih etti.

Tarih : 11 Kasım 1887
Yer : Illinois/ ABD
Olay : Spies, Parsons, Fischer ve Engel idam edildiler. İnfazlarını seyredenlerin söylemlerine göre, asıldıkları anda ölmeleri gerekir iken Deniz Gezmiş idamında olduğu gibi ölümleri uzun sürmüş. Spies asılmasından önce şu sözleri haykırmış ' Sessizliğimizin, bugün susturmaya çalıştığınız seslerimizden daha güçlü olacağı günler gelecektir' (The time will come when our silence will be more powerful than the voices you strangle today)

Tarih : 26 Haziran 1893
Yer : Illinois/ ABD
Olay : Vali John Peter Altgeld, önyargılı bir hakim ve objektif olmayan bir jüri tarafından haksızlığa uğradıkları iddiası ile Fielden, Neebe ve Schwab'ın cezalarını kaldırdı ve itibarlarını iade etti.

Bombayı atanın kim olduğu bilinemedi ancak tarihçilerin çoğunluğu, şahitlerin ifadesi doğrultusunda iki defa tutuklanmasına rağmen hemen serbest bırakılan ve 14 Mayıs 1886 da ülkeden kaçan Rudolf Schnaubelt olduğu ve Chicago'nun etkili aktivistlerini yakalamak için böyle bir provakasyon için kiralandığı düşüncesini paylaşmakta.

Tarih : 1889
Yer : Paris /Fransa 
Olay : 2inci Enternasyonel'in ilk oturumunda , Amerikan İşçi Fderasyonu başkanı Samuel Grompers'ın, çalışma saatlerinin 8 saat/gün olarak sınırlandırılması için dünya işçilerinin bir arada eylem yapma çağrısı okunur ve bu çağrıya olumlu yanıt çıkar. Haksız yere idam edilmiş olan ve bu hareket içerisinde ölmüş olanlar anısına dünya işçilerinin ilk eylem günü 1 Mayıs 1890 olarak seçilir ve her yıl tekrarlanmasına karar verilir.

Tarih : 1 Mayıs 1890
Yer :  Dünya
Olay : İlk kez dünya işçileri hep birlikte gösteri yaparlar ve dünya gazetelerinin birinci sayfa manşetlerine otururlar.

Tarih : 1891
Yer : Paris/ Fransa
Olay :  2inci Enternasyonelin 2inci uluslararsı oturumunda 1 Mayıs eyleminin her yıl tekrarlanması resmileştirilir.

Tarih : 1911
Yer    : Selanik / Osmanlı İmparatorluğu
Olay   : Liman ve Pamuk işçileri kutladı

Tarih : 1912
Yer   : İstanbul  / Osmanlı İmparatorluğu
Olay : İlk kez İstanbul'da kutlandı

Tarih : 1923
Yer   :  Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Yasal olarak İŞÇİ BAYRAMI ilan edildi

Tarih : 1924
Yer :   Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay :  Hükümet kitlesel kutamaları yasakladı

Tarih : 1925
Yer : Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay :  Takrir-i Sükun yasası çıkartıldı ve 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı (bu yasak uzun yıllar sürdü)


Tarih : 1935
Yer : Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay :  Bahar ve Çiçek Bayramı adı verilerek 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi


Tarih : 1 Mayıs 1976
Yer :   Taksim Meydanı / İstanbul  / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Uzunca bir aradan sonra ilk kez Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu organizasyonu ile geniş katılımlı olarak kutlandı 


Tarih : 1 Mayıs 1977
Yer : Taksim Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Yaklşık 500 bin kişi gibi geniş bir katılımla kutlanırken üstlerine kimliği belirsiz şahıslar tarafından ateş açıldı. hem bu kurşunlarla vurularak, hem de kaçanların izdihamı ile ezilerek 34 kişi öldü. Tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. 


Tarih : 1 Mayıs 1978
Yer : Taksim Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Yüzbinlerce kişi tarafından kutlandı


Tarih : 1 Mayıs 1979
Yer :    İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay :Sıkıyönetim komutanlığı sokağa çıkma yasağı koydu. İstanbul'un çeşitli semtlerinde yüzbilerce kişi korsan gösteriler yaptı.


Tarih :  1981
Yer :   Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs tatilini iptal ederek çalışma günü ilan etti.


Tarih : 1 Mayıs 1996
Yer :   Kadıköy  Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Yaklaşık 150 bin kişi gösteriye katıldı. Gösterinin ilk dakikalarında polisin silahsız göstericilere ateş açması ile 3 kişi ölünce kitlesel isyan gelişti. Kadıköy Meydanı 2005 tarihine kadar yasaklandı.
Ayrıca telsizinin sesini açık unutan bir sivil polisin göstericiler tarafından oldukça şiddetli bir şekilde dövülmesini  Star TV`nin naklen duyurması ve bir başka yerde polislerin eğlenerek seyrettiği bir linç girişimini de naklen yayınlamasıyla hafızalara kazındı.


Tarih : 1 Mayıs 2006
Yer :   Kadıköy Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : yasağın kalkmasından sonraki ilk gösteri olduğundan en geniş katılım burada oldu. Sorunsuz olarak kutlamalar gerçekleşti.


Tarih : 1 Mayıs 2007
Yer : Taksim Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : Taksim Meydanı yasağına rağmen kutlamaları burada yapmak isteyenler ile polis çatıştı. 100 den fazla kişi yaralandı. 700 e yakın kişi gözaltına alındı. Bir sivil vatandaş hayatını kaybetti.


Tarih :  Nisan 2008
Yer :   Ankara  / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarakutlanması kabul edildi..


Tarih : 1 Mayıs 2008
Yer : Taksim Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : 1 Mayısın Taksim'de kutlanması ile ilgili yönetimle uzlaşma sağlanamayınca sendikalar ve bazı partiler Taksim'e yürümeye karar verirler. Polis de hazırlıklıdır, boyalı ve tazyikli su, gaz bombası ve biber gazı kullanır.....


Tarih : Nisan 2009
Yer : Ankara / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : 1 Mayıs resmi bayram olarak kabul edildi


Tarih : 1 Mayıs 2010
Yer : Taksim Meydanı / İstanbul / Türkiye Cumhuriyeti Devleti
Olay : 1 Mayısın Taksim'de kutlanması izni çıkar ve 140 bin kişine kutlanır...
Ohhbee... engelsiz bir kutlama var nihayet.....
(yoruldum yavu yazarken engellemeleri, oysa ben dünyada olup bitenlerin binde birini bırakın milyarda birini yazmadım burada)


Tarih : 1 Mayıs 2012
Yer : Türkiye
Olay :  haydi meydanlara.... özgürce kutlamaya...tüm çalışanların insan olduklarını ilan ettikleri günde...bayram etmeye...


referans kaynak : wikipedia

NOT: Bugün sevgili Biricit'in sayfasında röportajım var okumak isteyenlere duyurulur...

26 yorum:

  1. Herşey güzel. Emekçi işçilerimizi yürekten destekliyorum da... Geçen sene Taksim'deki o çirkin görüntülerden sonra işçi bayramı aklımda güzel anılayacak.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef.. çok mu zor şöyle barış içerisinde bayram etmek..
      millet 1 mayısın neden kutlandığını unuttu ve bambaşka anlamlar yükledi..
      oysa gerçek anlamı hepimiz için ve kutlanması gereken yuceltilmesi gereken bir dayanışma kardeşlik..
      millet ne sanıyor? goministlerin bir günü ve mutlak taş sopa bilmem ne ile savaş çıkacak..
      birazcık beyinler işlese birazcık birazcik insan olmayı denesek..
      her şey ne kadar farklı olacak..

      Sil
    2. bu arada 2011 taksim güzeldi..dilerim 2012 de öyle olacak

      Sil
    3. Evet çk güzeldi...!? :(
      http://siyahturk.com/fotograf/600/0/1304246451_ataturk-aniti.jpg?logo=Hay%C4%B1r

      Sil
    4. ne demek istediğini anladım.. bu konuda çok haklısın.
      ben polis-gösterici çatışmasını kast etmiştim..

      Sil
  2. çok ama çok güzel bir paylaşım olmuş. yıllardan bu yana gelinen nokta, başlangıç ve gidişat...

    her şey güzel olsun bundan sonra!

    İşçi Bayramı tüm emektarlara kutlu, mutlu olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dileklerimiz mutlu ve güzel kutlamalar..
      teşekkür ederim yorumun için..

      Sil
  3. umarımkı çalışanlarımız artık hakettıklerı değerı gorurler.
    1 mayıs işçi bayramı tüm çalışanların ve haksızlığa uğrayan emekçilerin kutlu olsun.!
    tesekkurler cok guzel ve derın bır paylasım olmus star tvdekı goruntulerı hatırladım bı an olaysız sevgı dolu kutlamalar olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de umarım..
      aslında ben star tv görüntülerini bilmiyorum ama araştırıp seyredeceğim..araştırırken wikipedia'dan aldım vaktim olmadı videosunu aramaya

      Sil
  4. Üstadımsın, kafandaki canavar bendekinden daha devasa, yine etmişsin. Hevesimi kırdın hem :D Tam yazı yazayım dedim ama seninkini okudum, ne var ne yok demişsin,belki daha kibarca , ben biraz celalleniyorum bu hususlarda. Neyse,facebookta paylaşıyorum izninle .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güldürdün beni yine..:))) hem de yüksek sesle..
      hevesin kırılmasın sen yaz yine ve eminim güzel bir şeyler çıkacak

      elbette paylaşabilirsin.. istersen word olarak yollayabilirim.

      Sil
    2. Doğrudan, linkten Facebook'a attım :D İyi güldüysen ne ala ,ama cidden , bundan sonra böyle ortak tarihlerde önce kendim yazacağım sonra okuyacağım, olmuyor :D
      Word olarak atma, noterden onaylatırım, çalmışlar diyerek dava açarım sana , zaten işsizim para kapısı mı açmaya çalışıyorsun bana :D Sağol :D Serbest çağrışıma bak arkadaş,ne fesat adamım ulen ben :D

      Sil
    3. İyii..Peki...:) aslında önce yazıp sonra okumak iyi olur.. insan etkilenmez kimseden.. amma aslında başkalarını önce okuyunca onların atladığı bir şeyler olduğu görülüp de o eksikler tamamlanabilir... o zaman önce okuyup sonra yazmak daha iyi gibi.. ammaa...:)) neyse ben bırakayım amaları..

      bütün bunlara gerek yok ki.. ben paylaşmayı severim.. ille de gasp etmeyi istiyorsan ne diyeyim... boşuna emek ve masraf olur mahkemelerden onaylar falan diye diyom ağam.. unuttun galiba ben her şeyi kabullenen halk'ım..

      kesinlikle sen fesat bir adamsın ağam..
      (ceketimin önü ilikli başım önde ne desen onaylıyorum istediğin gibi..formatım uygun mu ağam?)

      Sil
  5. bende ufak bir ödülün var.
    kabul edersen sevinirim.
    :)

    YanıtlaSil
  6. deeptone arkadaşım da ödül göndermiş sana ama ben de gönderdim kabul edersen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.. seninkine de bakacağım..

      Sil
  7. Emeğin efendileri " işçiler-emekçiler"...
    Bayram olsun, kutlu olsun ve artık herkes hakettiği değeri bulsun!

    YanıtlaSil
  8. İşçi bayramımız kutlu olsun. Ülkemizde ve dünyada umarım herşey daha iyiye gider.Ülkemdeki işçilerimizin hakları için üzülüyordum ama Melis Alphan'ın hepimizin Çin'de köleleri var isimli yazısını okuduktan sonra,bir de onlara üzülmeye başladım. Çin'in hiçbirşey umurunda değil belki ama umarım birgün insanlar haklarını ararlar ve insani çalışma şartlarına sahip olurlar.Paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanlar haklarını yukarıda belirttiğim gibi 1800 lerden beri elde etmeye uğraşıyorlar ama ne yazık ki bilinçli kitlenin yeterli çoğunlıukta olmaması ve patron tarafların öne sürdüğü o pırıltılı hayallerin ve korkuların insanları uyuşturması ile pek de bir şey değişmiyor.. ama dileğimiz aynı.. bir gün..

      Sil
  9. Bilgilendirici bir post olmuş, emeğin bayramını kutluyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler efem.. sizin de bayramınız kutlu olsun.. iyileşmene sevindim. tekrar geçmiş olsun

      Sil
  10. Adsız2/5/12

    Oldukça etkileyici bir yazı olmuş...Yazıda kayboldum diyebilirim...Yeni sayfamda sizide ağırlamak isterim..sevgilerimle..........

    YanıtlaSil
  11. yıl 2012 yer Türkiye hala bir çok işletme çalışanını köle gibi çalıştırıyor ortalama çalışma saati günlük 10-12 saat arası. İş yükü ne kadar ağırsa ücretler ters orantı mantığında az...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru v çok haklısın. o yüzden 2 mayıs yazımda bunu vurgulamaya çalıştım.

      Sil